1885.no

Banksystemet på 1800 tallet

Bank og finans har eksistert i århundrer, men systemene har endret seg over tid. På 1800-tallet var bankene mer som noe man i dag vil kalle en spare- og låneinstitusjon. De lånte ikke ut penger til enkeltpersoner eller bedrifter og sparte dem i stedet for folk. Banksystemet var også veldig lokalisert, noe som betyr at alle bankene i ett område ville være eid av folk fra det samme området.

På 1900-tallet så vi mange endringer i hvordan bankvirksomhet ble utført. Bankene ble mer sentraliserte slik at de kunne låne ut penger til andre områder. Og de begynte å ta innskudd fra folk i tillegg til å spare penger for dem.

Les mer om banksystemet på 1800 tallet her

Hvorfor var banker revolusjonerende?

Banker var revolusjonerende fordi de gjorde det mulig å gjennomføre forretningstransaksjoner med andre uten å måtte være på samme sted. Dette er en betydelig utvikling fordi det tillot folk å gjøre forretninger med andre på avstand.

Den første banken ble etablert i Italia på begynnelsen av 1400-tallet, men den første moderne banken ble etablert i 1704 av William Paterson. Den ble kalt Bank of England og den hadde tre hovedfunksjoner:

-Det ville veksle valuta

-Det ville gitt lån

-Det ville utstede sedler som kunne veksles til gull eller sølv

Les mer om dette her

Moderne og tradisjonelle banker

De første bankene var i form av templer. Gamle egyptere pleide å oppbevare pengene sine i templer, som ble ansett som et trygt sted for sparepengene deres. Templer ble betraktet som steder hvor gud ville bo, og derfor trodde folk at pengene deres var trygge hos dem.

De første bankene i moderne betydning av ordet ble til i løpet av 1400-tallet da gullsmeder begynte å ta imot innskudd fra kunder og utstede kvitteringer for disse innskuddene. Disse kvitteringene kan innløses når som helst av innskyteren.

Les mer om dette her

Hva var det beste lånet på 1400 tallet?

1400-tallets beste lån er et spørsmål som har vært diskutert i årevis. Det er mange forskjellige meninger om hva det beste lånet på 1400-tallet var, og det er vanskelig å vite sikkert hva svaret er. Det eneste vi kan være sikre på er at det finnes mange forskjellige typer lån, og hvert enkelt lån har sine egne styrker og svakheter.

Les mer om dette her

Moderne banker sammenlignet med gamle banker

Med bruk av moderne teknologi har bankvirksomhet endret seg mye. Gamle banker var mer som et sted hvor folk ville gå for å sette inn penger og ta dem ut. Men med introduksjonen av nye teknologier har bankene blitt mer teknologikyndige og har introdusert ulike funksjoner som nettbank, mobilbank osv.

En av de viktigste funksjonene som moderne banker tilbyr er nettbaserte transaksjoner. Med nettbaserte transaksjoner kan folk foreta betalinger fra hjemmet eller kontoret uten å måtte besøke bankfilialen eller minibanken. Dette har gjort livet enklere for både kunder og ansatte.

Les mer om dette her

Lån er enklere å få nå enn noen gang før

Den globale økonomiske nedgangen har gitt folk mindre penger å bruke og mindre tilgang til kreditt. Dette har gjort det vanskelig for mange å få lån. Imidlertid er det flere långivere tilgjengelig nå enn noen gang før, og de tilbyr et bredt utvalg programmer som gjør lån lettere å få. F.eks. idag kan du få beste forbrukslån enkelt fra nettsider på sekunder.

Del artikkel