1885.no

Historien til Thuja fra år 1700-2002

Thuja er en generell betegnelse for trær av slekten Thuja, som tilhører Cupressaceae eller sypressfamilien. De vanligste artene i Nord-Amerika er Thuja Brabant og Thuja Smaragd, som begge har forskjellige egenskaper.

Thujaer er eviggrønne bartrær, eller kjeglebærende trær. Navnet “Thuja” ble gitt til denne tregruppen av den svenske botanikeren Linné i 1753; det kommer fra det greske ordet thuo, som betyr “å ofre”, ettersom sedertre ofte ble brent med dyreofre av de gamle for å tilføre en behagelig aroma til ilden.

Thuja opprinnelig hjemmehørende i Nord-Amerika og vokser i tette skoger i det sørøstlige Canada og det nordøstlige USA. Amerikanske sedertre vokser til en høyde på omtrent 18,2 m, med stammer mellom 31 og 61 cm i diameter. De er saktevoksende trær, og foretrekker våt jord. Amerikanske sedertre er noen av de eldste trærne i nordlige skoger; noen anslås å være minst 800 år gamle. Thuja-Smaragd er konisk i form, med de nedre grenene nesten horisontale i forhold til bakken og de øvre grenene mer nesten vertikale, og danner en tett kjegle på toppen av treet. Bladene til den amerikanske sedertren er lyse grønne, motsatte blader som ligner overlappende skjell, og avgir en duftende lukt når de knuses. De små gule eller grønnaktige blomstene vises mellom april og juli. Amerikanske sedertrekjegler er blekgrønne når de er unge, men får gradvis en blek rødbrun farge når de eldes.

Den vestlige røde sedertre, eller kjempetuja, er et vanlig syn fra Alaska sørover til Pacific Northwest, Montana og Idaho, Alberta og British Columbia. Det er et mye høyere tre som vokser til en høyde på 150–200 fot (46–61 m). Orienttuja er derimot et kort tre som vokser til en høyde på bare 12–20 fot (4–6 m), og brukes noen ganger til å danne hekker, siden det tåler beskjæring.

Generell bruk

Cedar trær har blitt brukt i århundrer som byggematerialer, møbler eller medisinske formål. Bibelen nevner at kong Hiram av Tyrus sendte sedertre til kong Salomo for å bygge templet, ifølge Det gamle testamente. Tuja trær har blitt brukt i århundrer til å belegge møbler eller lage kister av for å beskytte klær fra møll. Imidlertid har de også blitt brukt av indere så vel som gamle egyptere, grekere og romere til å lage røkelse med.

Vestlig urtemedisin nevnte at sedertrebladolje ble brukt til å behandle et bredt spekter av helseproblemer, som abortmidler, diuretika og fordøyelseshjelpemidler. Tidligere ble det også brukt til å lindre leddgikt og revmatismesmerter og for eksterne soppinfeksjoner som ringorm eller trost.

Indianere brukte sedertrebladpreparater for å lindre hodepine og for å forhindre skjørbuk. Cedarblader og kvister er faktisk rike på vitamin C, og det var deres effektivitet i å forebygge eller behandle skjørbuk som førte til at treet ble kalt arbor vitae eller livets tre. I tillegg har nyere forskning vist at ekstrakter fremstilt fra enten thuja faktisk har antivirale, anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaper. En gruppe tyske forskere rapporterte i 2002 at et ekstrakt laget av sedertreblad, alkohol og vann hemmer reproduksjonen av influensavirus type A, mens et team av forskere i Japan fant at et ekstrakt av vestlig rød sedertre var effektiv i behandling av eksem. Til slutt rapporterte en annen gruppe japanske forskere i 2003 at flere forbindelser isolert fra stammebarken til japansk sedertre ser ut til å ha betydelig antitumoraktivitet.

I tradisjonell kinesisk medisin brukes bladene og stilkene til Thuja til å behandle nervøse lidelser, søvnløshet og hjertebank, samt for å stoppe blødninger og få ned feber. Tradisjonelle kinesiske leger lager også et preparat av ferske sedertreblader gjennomsyret i syv dager i en 60% alkoholløsning for å fremme hårvekst. Blandingen gnis på de skallede flekkene tre ganger daglig.

Det homøopatiske preparatet kjent som Thuja er laget av bladene til Thuja , og gis for å behandle myke eller blødende vorter på haken, kjønnsorganene eller anus. Den mest brukte homeopatiske materia medica, eller oppslagsbok, anbefaler også Thuja for hodepine som føles som om en spiker blir slått inn i hodet; svimmelhet forårsaket av å stå opp; følelsesmessig depresjon og rastløshet; smerte eller kløe i hodebunnen; smertefull svelging eller en følelse av obstruksjon i i halsen. intens tørste om natten eller tidlig om morgenen; magekramper som er verre om kvelden; pustevansker kombinert med en voldsom tørst etter kaldt vann; hyppig behov for å urinere, med skummende eller uklar urin; søvnløshet eller urolig søvn; eller feber og frysninger som blir verre mot kvelden.

I aromaterapi klassifiseres sedertrebladolje som en basisnote, noe som betyr at den har en veldig langvarig duft når den tilsettes til en parfyme eller røkelsesblanding. En kanadisk produsent av essensielle oljer anbefaler, “… duften er sterk og bør brukes med måte. En liten påføring er alt du trenger!” Det anses å ha en beroligende eller beroligende effekt, og anbefales for behandling av angsttilstander samt astma, bronkitt og hodeforkjølelse. Noen aromaterapeuter anbefaler også sedertrebladolje for behandling av akne og flass.

Cederbladolje brukes fortsatt i noen vanlige reseptfrie preparater (OTC) for å lindre tetthet i de øvre luftveiene. Den mest kjente av disse forkjølelsesmidlene er Vicks VapoRub™, som kan påføres direkte på brystet og dekkes med et varmt håndkle, eller legges til en fordamper for å produsere velduftende damp. Cederbladolje tilsettes også i spray og maling mot skadedyr for å beskytte mot midd, møll og gnagere. Den brukes til å lukte noen merker av skokrem, og blandes inn i noen menns colognes, inkludert Hugo Boss og Ralph Laurens Safari.

NB: Vi anbefaler ikke å bruke dette.

Del artikkel