1885.no

5 morsomme og lærerike aktiviteter for å lære barn om elektrisitet

Har du noen gang lurt på hvordan elektrisitet, den usynlige kraften som driver vår moderne verden, faktisk fungerer? Vel, gjør deg klar til å tenne en gnist av nysgjerrighet i barnets sinn med disse 5 morsomme og lærerike aktivitetene som vil gjøre dem til spirende elektroingeniører! I dagens teknologidrevne samfunn er det å forstå det grunnleggende om elektrisitet ikke bare verdifullt, men også avgjørende for å navigere i verden rundt oss.

Ved å lære barna om elektrisitet i en tidlig alder, gir du dem et forsprang når det gjelder å forstå den indre funksjonen til enhetene de bruker daglig. Så grip forstørrelsesglasset og bli med oss på en elektriserende reise som vil få de små til å surre av spenning!

Ballongeksperimenter med statisk elektrisitet:

Ballongeksperimenter med statisk elektrisitet

Statisk elektrisitet er et fenomen som oppstår når det er ubalanse mellom elektriske ladninger på overflaten av et objekt. Når du gnir en ballong mot håret eller et ullteppe, skaper det en elektrisk ladning på ballongens overflate. Denne ladningen tiltrekker eller avviser andre gjenstander, noe som fører til interessante effekter som å feste seg til veggen eller få håret til å reise seg. Disse eksperimentene gir en visuell representasjon av den usynlige kraften til statisk elektrisitet, noe som gjør det lettere for barn å forstå konseptet.

Materialer som trengs:

 • Ballonger (helst lateks)
 • Hår- eller ullteppe/genser
 • En vegg eller en annen overflate for å teste den statiske klamringen
 • Et mørkt rom (valgfritt for forbedrede visuelle effekter)
 • Papirbiter eller konfetti (valgfritt for ytterligere eksperimenter)

Start med å forklare begrepet statisk elektrisitet for barna. Deretter demonstrerer du hvordan det å gni en ballong på håret eller et ullteppe skaper en statisk klamring. Oppmuntre barna til å prøve det selv og se ballongen feste seg til veggen. Diskuter hvorfor dette skjer og forklar hvordan ladningene på ballongen tiltrekker seg ladningene på veggen, slik at ballongen forblir på plass.

Lag en indekskort lommelykt:

For å lage indekskortlommelykten trenger du noen få enkle materialer som er lett tilgjengelige. Disse inkluderer et kartotekkort, et lite batteri, en lyspære, tape og en binders. Sørg for å velge et batteri og en lyspære som passer for barnets alder og ferdighetsnivå.

Lag en indekskort lommelykt

Bygge lommelykten

 • Ta kartotekkortet og brett det i to på langs. Dette vil tjene som det ytre skallet til lommelykten.
 • Klipp et lite rektangulært vindu på den ene siden av kartotekkortet, nær den brettede kanten. Dette vil være åpningen for lyset å skinne gjennom.
 • Tape kantene på kartotekkortet for å sikre den brettede formen, og la vinduet stå åpent.
 • Fest batteriet til innsiden av lommelykten ved å teipe det nær bunnen av kortet, og sørg for at de positive og negative polene er lett tilgjengelige.
 • Ta lyspæren og fest forsiktig den ene enden til den positive polen på batteriet og den andre enden til den negative polen med tape.
 • For å fullføre kretsen kobler du en binders fra den negative polen på batteriet til metallhylsen på lyspæren, og sikrer en sikker tilkobling.

Med lommelykten montert er det på tide å teste den ut. Oppmuntre barnet ditt til å trykke bindersen på metallhylsen på lyspæren, fullføre kretsen og få lyspæren til å lyse. Denne praktiske demonstrasjonen vil hjelpe dem å forstå strømmen av elektrisitet og hvordan kretser fungerer. Ved å lage en DIY-indekskortlommelykt kan du lære barna om elektrisitet på en morsom og engasjerende måte. Dette praktiske prosjektet introduserer dem ikke bare for de grunnleggende prinsippene for kretsløp, men oppmuntrer også deres problemløsningsevner og kreativitet.

Leter du etter måter å gjøre læring om elektrisitet morsommere og engasjerende for barna dine? Se ikke lenger! Gratis befaring fra Din-elektriker.no tilbyr en gratis tilsynstjeneste.

LED tryllestav:

LED Magic Wand består av et hult rør med et LED-lys festet i den ene enden. Inne i røret lages en krets ved hjelp av et batteri, bryter og ledninger. Når barnet ditt vifter med tryllestaven, fullfører bevegelsen kretsen, slik at elektrisitet strømmer og lyser opp LED-lyset. Det er et magisk syn som vil forlate dem i ærefrykt!

Ikke bare lærer LED Magic Wand barna om de grunnleggende prinsippene for elektrisitet, men den oppmuntrer også til problemløsningsferdigheter og kreativitet. De kan eksperimentere med forskjellige materialer, farger og design for å tilpasse sin unike tryllestav. Mulighetene er uendelige, og gleden ved å skape noe med egne hender vil gi dem en følelse av å ha oppnådd.

Som foreldre og lærere forstår vi viktigheten av å gjøre læring morsom og tilgjengelig. Ved å inkludere LED Magic Wand i barnets pedagogiske reise, gir du dem et underholdende verktøy som vekker nysgjerrigheten deres og lærer dem verdifulle STEM-konsepter. Å lære om elektrisitet har aldri vært mer spennende!

La oss ikke glemme den magiske fantasiverdenen som LED Magic Wand låser opp. Mens barnet ditt vifter med tryllestaven, kan de begi seg ut på imaginære oppdrag, trollforme og lage sine egne magiske historier. Det er en fantastisk måte å pleie deres kreativitet og historiefortelling, samtidig som de lærer om elektrisitets underverker.

Playdough kretser:

Playdough-kretser tilbyr en rekke fordeler for barn. Ved å inkludere kreativitet, problemløsning og kritisk tenkning kan barn forstå komplekse konsepter på en forenklet, taktil måte.

Materialer som trengs:

 • Lekedeig (hjemmelaget eller kjøpt i butikken)
 • LED-lys (ulike farger)
 • Batteripakke med ledninger (knappcellebatterier eller AAA-batteripakke)
 • Alligator klips
 • Diverse motstander (valgfritt)
 • Ledende materialer (f.eks. aluminiumsfolie, kobbertape)
 • Isolasjonsmaterialer (f.eks. plast, papir)

Flat et lite stykke lekedeig og trykk det lengre benet (det positive benet) til en LED inn i den. Koble det kortere benet (det negative benet) til den positive polen på et batteri ved hjelp av en ledning. Koble deretter den negative polen på batteriet til et annet stykke lekedeig. Til slutt trykker du det kortere benet på LED-en inn i det andre stykket med lekedeig for å fullføre kretsen. Når kretsen er fullført, skal LED-en lyse. Oppmuntre barna dine til å eksperimentere med forskjellige komponenter, for eksempel å legge til flere lysdioder eller bruke forskjellige typer batterier. Dette lar dem observere hvordan kretsen endres og forstå effekten av forskjellige variabler.

Potetklokke:

Potetklokkeeksperimentet er et klassisk vitenskapelig prosjekt som demonstrerer hvordan elektrisk energi kan genereres fra hverdagslige gjenstander. Den lærer ikke bare barna om elektrisitet, men oppmuntrer dem også til å tenke kreativt og løse problemer.

Potetklokke

For å komme i gang med potetklokkeeksperimentet trenger du noen få materialer:

 • En middels stor potet
 • Kobber- og sinkelektroder (spiker eller ledninger vil fungere)
 • Alligator klips
 • Et lite batteri (for eksempel et 9-volts batteri)
 • Mini LED-pærer (tilgjengelig i de fleste håndverks- eller elektronikkbutikker)

Etter å ha laget en potetklokke, er det på tide å forklare vitenskapen bak den til barna dine. Start med å diskutere begrepet elektrisk energi og hvordan den kan genereres. Forklar at poteten fungerer som en elektrolytt, slik at en kjemisk reaksjon kan skje mellom kobber- og sinkelektrodene. Denne kjemiske reaksjonen genererer en liten mengde elektrisk energi.

Konklusjon

Ved å introdusere praktiske eksperimenter og aktiviteter som fanger barnas oppmerksomhet og gjør det spennende å lære om elektrisitet, kan vi tenne fantasien deres og skape et elektriserende eventyr.

Å lære barn om elektrisitet er avgjørende for fremtiden deres, siden det utstyrer dem med ferdigheter til å feilsøke elektriske problemer, forstå energisparing og potensielt forfølge karrierer innen fornybar energi. Ved å eksponere barn for denne fascinerende verden fra en tidlig alder, forbereder vi dem på morgendagens arbeidsstyrke og gir dem mulighet til å bli ansvarlige borgere som kan ta informerte beslutninger om energiforbruk.

Så la oss omfavne disse elektrifiserende aktivitetene og vekke interessen deres, og ta læringen deres til et helt nytt nivå.

Del artikkel